Skip to content

Trimafspraak

De vacht van een kat geeft de kat bescherming, het beschermt de huid tegen beschadigingen en de vacht isoleert, bij kou en bij warmte.
Klitten ontstaan door verschillende oorzaken, ze zijn altijd het gevolg van kwaliteitsverlies van haren, dit wordt veroorzaakt door een (natuurlijk) verouderingsproces, onder invloed van water, warmte, wrijving etc.
Voeding heeft hier invloed op maar ook ziekte of een narcose kunnen zorgen dat de vacht verslechterd en klitgevoeliger is. Ook de kleur van de vacht kan invloed hebben, donkere haren hebben tenslotte meer pigment en zijn vaak sterker dan lichte haren.

Klitten zijn pijnlijk, ze trekken aan de huid en kunnen daardoor zelfs de huid beschadigen, dit zorgt weer voor een broedplaats van gisten etc en ook vlooien voelen zich er fijn. Daarnaast wordt de kat beperkt in zijn of haar bewegingen. Maak daarom bij klitten zsm een afspraak, ik heb doorgaans binnen 14 dagen een plekje voor uw kat.

Tijdens de eerste afspraak verwijder ik de klitten en zorg er daarnaast voor dat de overgebleven vacht geoptimaliseerd wordt zodat er weer een goede basis is voor een gezonde vacht. Tijdens de afspraak geef ik graag tips en advies en knip ik desgewenst de nagels. Na afloop gaat u de deur uit met een klitloze kat en de juiste materialen en tips om de kat thuis te verzorgen.

Voor mij staan rust, geduld en respect voor uw kat voorop, kom daarom alstublieft met een degelijke vervoersmand, bijvoorkeur een kunststof transportmand waarvan de bovenhelft verwijderd kan worden. Bij binnenkomst plaatst u de mand op de trimtafel waarna de kat rustig de gelegenheid krijgt uit het mandje te komen. Het is nooit de bedoeling uw kat door een deurtje uit de mand te trekken. Mocht uw kat het te spannend vinden en niet uit zichzelf uit de vervoersmand komen dan verwijder ik de bovenkant van het mandje. Daarom is het fijn als het mandje in goede staat is en niet met bijvoorbeeld bindstrips vastgemaakt is. Door al met rust en geduld te beginnen scheelt dat uw kat veel stress.

De frequentie van trimafspraken verschilt, standaard is het advies 1 x per 3 maanden. Wat noodzakelijk is voor uw kat hangt af van in welke mate de kat de eigen vacht verzorgd en of u thuis de vacht kunt verzorgen. Bij gezonde katten die hun eigen vacht prima verzorgen en waarbij de eigenaar een handje kan helpen is 1-2 x per jaar soms voldoende maar sommige Perzische katten komen 1 x per 8 weken.

Foto’s gemaakt door: Janine Verschure