Skip to content

Help mijn kat verhaart!

Een kat verhaart, ook ik heb geen toverstaf waarmee ik dat volledig tot het verleden kan laten behoren maar mijn trimbehandeling is er wel op gericht het verharen zoveel mogelijk te beperken

Wat kunt u er zelf tegen doen?

• De kat niet overmatig kammen
• Voeding levert een grote bijdrage aan de mate van verharing, bepaalde ingrediënten/ samenstelling van brokjes kan leiden tot ergere verharing maar zeker ook vocht levert een aanzienlijke bijdrage aan het beperken van verharen. Dagelijks kwalitatief goed natvoer helpt daarbij (en nee dat is niet slechter voor het gebit en nee katten worden daar doorgaans ook niet dikker van). Dierenartsenkring Den Haag heeft eerder een blog geschreven over dit onderwerp, helaas komt de bijdrage aan de vacht hierin niet terug LINK!!
• Om drinken te stimuleren zijn een waterfontein en/ of meerdere drinkgelegenheden belangrijk (ook om de nieren goed te houden).
• In de winterperiode hebben de meeste katten hun winterjas aan, door droge lucht (verwarming) droogt de huid en de vacht van katten sneller uit (en uw eigen slijmvliezen), goede luchtvochtigheid kan een verschil maken en zorgt ook voor meer weerstand.

Verhaart uw kat ondanks deze tips nog veel? Maak dan gerust een afspraak.

Scheren

De “leeuwencoupe” (het scheren van uw kat behalve kop, kraag, staart en poten).

Het scheren van uw kat doe ik alleen indien noodzakelijk in het belang van uw kat. De reden hiervoor kan zijn dat er sprake is van een groot percentage vervilting van de vacht, er kan een medische reden zijn, als uw kat zich door een ziekte of aandoening niet goed zelf kan verzorgen dan kan scheren voor alle partijen een prettige oplossing zijn. Bij uitzondering kan het ook een oplossing zijn als u als eigenaar lichamelijk niet meer in staat bent de vacht goed te verzorgen.
Scheren op verzoek, omdat u dit fijner vind (de kat verhaart zo of in de zomer als het warm is) doe ik principieel niet. De kat heeft niet voor niets een vacht!

Vachtverzorging kitten

Heeft u een langhaar kitten in huis genomen? Een kitten is ontzettend leuk en schattig maar het kitten groeit geregeld sneller dan ons lief is.
De meeste kittens hebben de eerste maanden geen noemenswaardige vachtproblemen (de vieze kraag door het eten en een vieze broek door geklungel op de kattenbak daar gelaten) en omdat ze zo leuk, grappig en schattig zijn denken veel mensen niet aan vachtverzorging terwijl die gewenning zo belangrijk is voor “later”. Iedereen met een langhaar kitten is van harte welkom in de salon om het kitten op een rustige ontspannen manier kennis te laten maken met de salon en een vachtbehandeling, jong geleerd is tenslotte oud gedaan! Het kitten gaat in ieder geval de deur uit met een beloning, u als eigenaar met veel tips en adviezen en desgewenst kun u met korting een verzorgingsset aanschaffen zodat u thuis verder kan met het oefenen voor later.
Ook fokkers zijn hiervoor welkom. Neem gerust op over deze service.