Kattentrimsalon Quafur

Met het welzijn van uw kat voorop .....

De kattenvacht

______________________________________________________________________________________________________

Een kat besteed een groot deel van de dag aan vachtverzorging. Door het wassen verspreidt de kat verzorgende bestanddelen van de haarwortel naar de punten en zorgt dat haren "op z'n plek liggen" en wast ongewenste geurtjes weg. Zo onderhoud de kat zijn of haar eigen vacht. 
Veel katten zijn daarmee in staat hun eigen vacht goed te onderhouden. Toch ontstaan er bij sommige katten klitten in de vacht, dit zie je bij katten met een erg dikke vacht, katten met overgewicht en katten met een lichamelijke aandoening. Ook omstandigheden hebben invloed, een kat met een langere vacht die het heerlijk vind om bijvoorbeeld buiten in het gras te rollen, die geregeld in de natte wasbak ligt of
binnenlevende katten die in een woning met droge lucht wonen zullen makkelijk klitten ontwikkelen. Voor deze katten is een trimbeurt noodzakelijk. Een trimbehandeling van een kortharige of (half)langharige kat is maatwerk en word afgestemd op de individuele vacht en omstandigheden van de kat.

Heeft uw kat nooit vachtproblemen gehad en ontstaan er ineens klitten, bijvoorbeeld op de flanken, heupen of aan het einde van de rug, dan is het aan te raden eerst een afspraak te maken met de dierenarts voor een medische controle. Katten die niet lekker in hun vel zitten, wat kan komen door verschillende aandoeningen zoals artrose of gebitsproblemen, laten niet snel merken dat ze niet in orde zijn maar u kunt dit wel opmerken aan de verandering van de vacht. 

Artrose, een veel voorkomende oorzaak.

Uit onderzoek blijkt dat artrose al voorkomt bij katten van 6 jaar. Benieuwd of uw kat artrose heeft? Op deze pagina van het Medisch Centrum voor Dieren vind u meer informatie en een korte test die u in weinig tijd kunt invullen en die u meer inzichten geeft http://http://www.mcvoordieren.nl/onderzoek-artrose-kat . Sowieso is het advies om met katten vanaf 8 jaar het liefst jaarlijks voor een senior-check naar de dierenarts te gaan, zo blijft uw kat ook op latere leeftijd in goede conditie en kunnen beginnende medische problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en behandelt waardoor de kwaliteit van leven van de kat zo goed mogelijk blijft. Het is dan ook een misverstand dat senior-katten hele dagen alleen maar slapen.

 

Natuurlijk los ik graag de vachtproblemen op en zal u adviseren hoe u de kat een handje kunt helpen om de problemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Behalve verzorging heeft voeding invloed op de vacht. Verhaart uw kat veel, klit de vacht snel en makkelijk? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een andere voeding te proberen en bedenk daarbij dat vocht erg belangrijk is.